09 July, 2008

Peminangan

Perjumpaan pertama KTR telah diadakan pada malam Selasa 8 Julai 2008. Ramai jugak yg datang, dan boleh kata Panggung Seni tu dah mcm berseri balik bila budak2 KTR dah mula wat aktiviti. Mungkin sebab Panggung Seni & KTR tu dan mcm sinonim.
Sebelum meeting tu telah diadakan script reading & casting utk show majlis penutupan FTU. Naskhah yg dipilih is Peminangan oleh Anton Chekhov. Memang so Bung to choose Anton Chekhov, sbb Bung amat berminat dgn naskhah Anton Chekhov, especially because komedi Anton Chekhov ni is physical comedy, yg perlu banyak pergerakan yg berlebih2an.
Peminangan, atau The Marriage Proposal, mempunyai "rasa" dan senario kekalutan yg lebih kurang sama dgn Orang Kasar. Jadi pada yg pernah menonton Orang Kasar, akan dpt bayangkan lebih kurang mcmana keadaannya naskah yg ini. Pelakonnya juga 3 orang. Dialognya juga panjang, dan kdg2 berulang2. So, actors have to prepare themselves well for the performance in terms of memory and stamina. Permainan ruang juga perlu diplotkan sebaik mungkin oleh pengarah, kalau tak, akan jadi sedikit hambar.
Walau ape pun, Sumpit rasa pelakon2 yg bakal dipilih akan dapat berikan yg terbaik. I think adalah satu kepuasan bagi seorang pelakon jika dlm jangka hayat penglibatannya dlam lakonan dpt melakonkan naskhah Anton Chekhov, walaupun sekali. So pada yg terpilih nanti, take this as a positive challenge for you guys, to improve your acting skills and your knowledge as actors. Trust me, it's worth it.
So, good luck and enjoy yourselves!!

1 comment:

fssf said...

salam takruf,
Masih ada lagi ya KTR ni, terakhir saya di UKM, menjadi kelab teknikal dan pengurusan pada tahun 1996. Yalah, teruskanlah usaha kamu dan terus berteater.