26 July, 2008

FTU Review - KIRANA (Kolej Tun Syed Nasir)


KTSN merupakan juara festival teater UKM 2005 dengan naskhah MAHARANI. Dengar cerita naskhah tersebut dipersembahkan dengan pelbagai kesan-kesan khas yang membolehkannya merangkul juara. Sebagai juara bertahan, persembahan KTSN sememangnya dinanti-nantikan. Setelah dalam Maharani mereka berjaya mempamerkan estetika yang tinggi berlatarkan konsep arabic. Maka kali ini, naskhah KIRANA mempamerkan sebuah kajian yang agak terperinci mengenai kisah berkonsepkan kesultanan Melayu Jawa. Kirana merupakan sebuah skrip yang dicipta sendiri oleh kumpulan KTSN mengisahkan puteri Kirana yang mempunyai sikap yang agak kasar berbanding adiknya. Konflik berlaku apabila dua orang pembesar negeri ingin menyunting adik Kirana namun tidak diterima Permaisuri kerana secara adatnya, Kirana harus mendirikan rumahtangga dahulu, sedangkan tiada siapa yang ingin memperisterikan Kirana kerana sikapnya yang agak biadap. Dua pembesar ini akhirnya memperkenalkan seorang putera raja kepada Kirana dan putera tersebut tertarik untuk menjadikan Kirana sebagai isteri. Namun begitu, hubungan Kirana dan putera tersebut dicemburui oleh seorang dayang Kirana. Cemburu itu membawa kepada tragedi pembunuhan putera tersebut.

Secara keseluruhan, persembahan Kirana menarik perhatian saya kerana nilai estetika Jawa yang tinggi dipamerkan oleh kumpulan ini. Bermula daripada setting sehingga kepada pengurusan kostum, menampakkan kesungguhan dan seriusnya kumpulan ini mengkaji segala unsur-unsur Jawa. Cuma kelemahannya dari segi reka bentuk keris Jawa yang dikomen oleh juri tidak sama dengan rekaan keris kesultanan tanah melayu. Manakala untuk merealisasikan secara penuh kostum mungkin tidak sesuai kerana kebanyakan puteri Jawa adalah berkemban. Kalau semua pelakon perempuannya berkemban, rasanya la kot juri-juri lelaki berdarah hidung bagi kumpulan ini menang.


Kelemahan ketara yang dilakukan oleh kumpulan ini adalah dari segi teknikal lampu. Terdapat banyak black spot atas pentas menyebabkan pementasan tersebut agak suram. Malah, lampu berwarna dimasukkan sekali dengan lampu biasa menyebabkan penonton tidak dapat memaksudkan manipulasi pencahayaan yang dilakukan. Paling ketara adalah pada awal cerita di mana terdapat watak jin yang berlegar-legar disekeliling penari istana. Lampu yang dipasang menampakkan seolah-olah jin tersebut boleh dilihat oleh semua orang dalam istana tersebut. Rasanya kelemahan teknikal yang ketara hanya terpapar pada teknikal pencahayaan, cuma terdapat sedikit kesilapan kostum semasa watak jin menukar pakaian untuk bertukar menjadi seorang perompak. Mungkin semasa latihan atau rehearsal, kesulitan tersebut tidak berlaku namun bila hari persembahan, segala macam benda boleh terjadi.

Dari segi lakonan, dua watak yang menarik perhatian saya adalah watak Kirana dan watak Mayang, seorang dayang kepada Kirana. Mayang membawakan wataknya dengan baik dan kelihatan comel dengan kelakuan malu-malu kucing semasa menaruh perasaan kepada putera raja. Bagi saya, pelakon yang membawakan watak Mayang ini deserve Anugerah Pelakon Pembantu Wanita. Kirana pula dengan pembawakan karakter sombong, pemarah, biadap yang menjadi. Pelakonnya merupakan bekas ahli KTR seangkatan dengan batch Odah. Cuma dia tak dapat meneruskan proses menimba ilmu di KTR kerana bertukar ke kampus KL. Namun begitu, gaya lakonannya juga patut diberi pujian. Pelakon-pelakon lain bukannya tidak bagus tapi 2 karakter tadi menonjol berbanding dengan pelakon lain walaupun secara keseluruhan lakonan mereka boleh dikategorikan sebagai memuaskan.



Untuk produksi Kirana ini, saya cuma nak komen satu benda. Bagi saya, adegan permaisuri menyanyikan lagu 'Bagaikan Sakti' tidak sesuai diletak dalam cerita tu. Sebab utama adalah kerana lagu itu sendiri sudah establish. Bagi saya, satu persembahan teater perlu isi yang fresh dan tidak mencampurkan sesuatu yang sudah diketahui umum. Lagi-lagilah dalam hal meletakkan muzik latar. Lagu-lagu seperti tema Mission Impossible, Pink Panther dan pelbagai lagi lagu-lagu establish diguna pakai dalam satu persembahan teater. Bukan tak boleh tapi bagi saya ia menjadikan satu show tu spoiling sebab orang boleh anggap, "tak ada idea atau lagu lain ke nak buat lagu latar?". P Ramlee sendiri telah mengajar kita untuk selalu menghasilkan fresh idea melalui filem-filemnya. Lagu latarnya dicipta sendiri untuk pelbagai emosi dalam sesuatu babak. Jadi, untuk kumpulan-kumpulan baru nak buat show teater, saya nasihatkan elakkan untuk menggunakan lagu-lagu yang orang dah tau. Kalau nak pakai juga, carilah lagu-lagu yang orang tak pernah dengar atau tidak popular tapi kena dengan adegan yang ingin diiringkan lagu itu.


Seterusnya, sedikit pandangan mengenai perkara tersirat sebalik show Kirana ini. Dalam ramai-ramai penonton yang menonton show tersebut, saya terdengar juga ada yang cakap "bolehlah, budak-budak KTSN ni banyak duit, sebab tu boleh buat benda gempak-gempak."
Bagi saya, banyak duit atau tidak semuanya datang dari kesungguhan. Bukan nak membangga diri namun, KTR sendiri pun ramai yang keluarkan duit sendiri untuk menghasilkan sesuatu yang boleh dibanggakan dan tak semestinya duit sahaja faktor untuk sesuatu show tersebut dipuji dan dikenang orang sepanjang zaman. Apa-apa pun datang dari kesungguhan untuk menjadikan sesuatu show itu berjaya.

Setelah tiga kumpulan mempersembahkan teater masing-masing, Kirana menyenaraikan kumpulan mereka dalam saya punya kumpulan top 3 untuk festival teater ini. Masih ada lagi 5 kumpulan yang bakal menyajikan persembahan masing-masing selepas KTSN, dan saya perlu sabar menanti show-show selepas ini. Masih ada 2 lagi tempat kosong dalam kumpulan top 3 saya.

2 comments:

esumbbbd said...

sayang KTSN!! Muah!!

Anonymous said...

Service : Client service appeared to be superb. Woman on the telephone had a warm and friendly approach as well as , My husband and i was sent bucks pretty quick.
Value :We have been given excellent value mainly because pay day loan fees ended up being exceptionally very competitive.
AAA Vancouver Payday Loans 310-4088 Cambie Street, Vancouver, BC V5Z 2X8 (778) 785-2087 payday loans vancouver
AAA Calgary Payday Loans 1014 Macleod Trail Southeast, Calgary, AB T2G 2M7 (403) 614-4637 payday loans calgary
AAA Ottawa Payday Loans 503 Avenue Gladstone, Ottawa, ON K1R 5N9 (343) 883-1422 payday loans ottawa
AAA Edmonton Payday Loans 10223 97 Street Northwest, Edmonton, AB T5J 0L5 (780) 669-1284 payday loans edmonton