18 December, 2008

LAGI SEKITAR PERKAHWINAN DI SINGAPURA (PART 2)

Hola semua pembaca blog!!! Kasawari kembali lagi untuk sequel cerita anak-anak Rimba di Singapura dilanda todak. Ops! Entry kali ini adalah berkenaan dengan hari pementasan teater PERKAHWINAN seperti yang diwar-warkan sebelum ini. Hari-hari berikutnya tunggu la post yang seterusnya ek. Dah ngantok ni wei! :p

30 November 2008 (Hari Pementasan KTR)

~kami diarahkan untuk bangun awal seawal 10 pagi (awal ker???) bagi menyiapkan diri kami dalam mengira detik-detik countdown show kiteorang yang dijadualkan bermula pada pukul 2 petang di daerah Woodlands. Seperti biasa KTR agak punctual (satu perkembangan yang baik!) pada hari itu kecuali Kasawari yang paling last mandi. Ops lagi!!! Setelah semua siap, Pejal dan Nazrin kelihatan bertungkus-lumus mengangkat barangan show kiteorang ke dalam lori Pak Salleh. Malangnya, rupa-rupanya Pejal dan Nazrin disindir oleh 'saudara' sendiri mengatakan dieorang terhegeh-hegeh buat kerja. Kesian giler kat dieorang. Biasalah, 'darah daging' sendiri tekun bekerja, 'anak' orang luar yang LAMBAT bangun aritu ditimang-timang! Apa nak jadi dengan orang sekarang kan? Tak paham? buat-buat paham jer... :p

~pukul 11 pagi lebih kiteorang pun bertolak dari TAPAC dengan dua buah bas disediakan. Perjalanan agak memakan masa kerana library Woodlands tu agak jauh dari Cecil Street (tempat TAPAC). Dalam on the way, mata kami semua segar-bugar kerana tertarik dengan pemandangan kota maju itu (walau pun pemikiran penduduk tak berapa nak maju!). FYI, selain daripada KTR, petang itu diadakan juga pementasan teater bangsawan oleh Politeknik Singapura. Hurmm...

~setelah tiba di panggung library yang terletak di ala-ala basement shopping complex itu, kami semua pun terus bergegas ke bilik persalinan/make up untuk bergrooming segala. Alangkah terkezut cipan jantan apabila bilik itu dah diconquer oleh budak-budak Politeknik yang jumlahnya ramai sampai kalkulator pun tak boleh nak kira. Peliknya, show dieorang adalah selepas show KTR, tapi kenapa dieorang sibuk-sibuk nak make up segala dulu? Kerusi dan meja make up semua 'fully-booked' kat dieorang. Habis, kiteorang ni dengan merendah dirinya (terpaksa!) make up atas lantai! Malas nak tegur, nanti tak pasal-pasal masalah negara timbul! Nanti KTR glam pulak naik satu tahap pergi Mahkamah Dunia! Peh...!

~satu lagi yang kiteorang find out, rupa-rupanya budak-budak ni mengutuk KTR masa dalam bas (dieorang bas pertama) walau pun tak kenal kiteorang. Ni Huzz yang cerita. Kiteorang pasrah je la sebab tu tempat dieorang. Bab-bab berlagak memang dieorang ni no.1! Lantaklah kan... Jadi, beberapa minit sebelum show bermula, beberapa pelakon PERKAHWINAN pun membuat sedikit olah tubuh dan vokal di luar bilik persalinan. Nak tahu tak apa berlaku? Kiteorang DITEGUR oleh budak h****san mana entah yang kiteorang buat bising! Apa ke hey dieorang ni??? Tak pernah tengok dan buat olah vokal ke??? Yang dieorang menyemak and memekak masa make up tu tak menyakitkan hati dan sanubari ke??? Hurgh! Teremo pulak Kasawari. Sowi, sekadar luahan dan kongsi pengalaman.

~jam dah melepasi 2 petang lebih, tapi show tak boleh dimulakan dulu kerana mengikut prosedur panggung, show mesti bermula jika 70% panggung dah dipenuhi. Setengah jam kemudian, panggung pun mula 'banjir'. Syukur la jugak. Kelakarnya, scene pertama (di rumah Ahmad) start lambat kerana curtain tak bukak-bukak. Muzik live terpaksa dimainkan dua kali. Nasib baik pastu bukak jugak langsir panggung tu. Risau giler time tu. Show begins well. Cuma stand mic yang melambak kat keliling pentas memang satu 'aksi terlampau' dan suara pelakon menjadi super nyaring kerana mic terlalu kuat. Hello! Since when teater pakai mic? Kau ingat ni show kat stadium nak pakai sampai 10 mic? Eh, macam pernah dengar ayat ni. Huhu... Ni bukan kerja kiteorang, tapi... shh!


~kemudian scene by scene berjalan dengan smoothnya. Yang geramnya semasa di atas pentas, suara Kasawari dah semakin hilang dek ketidaksihatan diriku ini. Kasawari berdoa jer dalam hati supaya saki-baki suara ada lagi until the end of the show. Ada satu scene misai palsu Pisang tercabut di atas pentas. Nasib baik Pisang improvise! Kelakar gakz masa tengok, nasib baik tak tergelak di atas pentas. Personally, yang menyedihkan Kasawari adalah apabila menjelang babak-babak akhir watak Arjuna, Kasawari mula lost dan terlupa beberapa skrip! Nasib baik tak berapa nak ketara sangat Kasawari lupa skrip kerana teman lakon lain cover. Thanx uollz! Kesihatan yang semakin teruk membuatkan Kasawari hilang tumpuan atas pentas. Malunyer Kasawari dengan diri sendiri masa itu kerana tak boleh buat yang terbaik seperti dijanjikan.. :(


~show pun berakhir dengan jayanya walau pun terdapat beberapa kesilapan teknikal yang tidak disengajakan. Lighting dan audio jugak agak problem masa show kerana 'disabotaj' oleh pihak yang nak buat show lepas kiteorang tu! Kiteorang sabar jer. Cuma satu lagi pelik tentang 'grup' satu lagi ni, semasa show PERKAHWINAN berlangsung, dieorang baru nak buat props dan set kat tepi pentas dengan 'alunan' stapler gun la, tukul la, suara dieorang la. Tak respect langsung show lain! Mengganggu jer. Tapi, semua tu dah tak penting kerana show PERKAHWINAN kali ini berlangsung dengan jaya dan meriahnya. Habis je show, Kasawari siap diinterview wartawan dari Singapura lagi (majalah Dewan Budaya). Aura 'Taufik Batisah' masih menebal... Hahaha... Pasal show Politeknik tu, Kasawari tak nak komen apela sebab Kasawari tak tengok sangat sebab tertido dengan Maya kat kerusi penonton! Anak-anak Rimba lain pun lebih kurang sama tertido kot!


~dalam persiapan nak balik, delegasi Brunei sempat mengucapkan tahniah dan komentar sekali show KTR. Rata-rata semua berpuas hati dan kami sedar banyak lagi perlu diperbaiki. Rupa-rupanya ada beberapa pihak Brunei pun tidak senang dengan 'grup' satu lagi tu. Ingatkan KTR je kena. Lepas borak-borak, bas pun sampai dan membawa kami pulang ke TAPAC.


~malam tu tiada aktiviti rasmi lagi, jadi seperti biasa budak-budak stand by kaki dieorang untuk pergi jalan-jalan dan shopping lagi di 7 Eleven! (favourite shop at the moment). Dalam masa yang sama, terdengar jugak ura-ura beberapa anak Rimba nak balik awal pada keesokan harinya kerana dah takde aktiviti atau acara lagi dah sampai 2 Disember. Masalahnyer, ada beberapa anak Indonesia pulak taknak balik awal dulu. Jadi, satu konflik kecil timbul di sini. Tapi, entah macamana akibat seronok sangat keluar pada malam itu, terlupa pulak nak discuss bila nak balik.


~actually Kasawari tak ikut dieorang keluar malam tu kerana tido awal sebab masalah kesihatan dan kepenatan. Pada tengah malam, dengan semangat 'drakula' Kasawari bangun dan terus online. Masa tu sempat online dan mengadu ngan Misha dan Ecah dalam YM. Kelihatan anak-anak Rimba lain baru tido dek kepenatan ronda-ronda. Suara Kasawari semakin seksi bak suara Ella. Merdunya apabila bercakap. Ahakz!


~cuma yang tak best pada hari itu, takde wakil Rimba yang ambik foto show PERKAHWINAN! So, takde koleksi la. Sayangnyer sebab 100% anak-anak Rimba ada tugas masing-masing masa pementasan. Ini yang susah kalau Ajid & Haikal tak ikut. Hehe... Tapi, rasa-rasanya budak-budak Panca Sila ada snap kat kamera dieorang. Gambar after show adela Mimi amik!

~what a long day for us on that day. Macam-macam berlaku, taklah Macam-Macam Aznil pun. Huh? Apa? Ada couple mandi sama? Tido setilam? What...???

Bersambung lagi...


Sedikit moral of the story:

+ hargai 'keluarga' sendiri, barulah kita boleh menghargai orang lain.

+ jangan berlagak di negara sendiri. Jadilah TUAN RUMAH yang betol2 TUAN RUMAH. Kalau jadi TUAI RUMAH pun ok!

+ jangan minum air yang ada limau (teh o limau, limau suam ke) kerana boleh menghilangkan suara. Brooke Shileds bebel cakap mesti minum teh madu untuk jaga suara.

+ olah vokal penting sebelum show, BUKAN olah vokal guna mic (macam 'grup' satu lagi buat). Jangan kelirukan orang sama ada korang olah vokal atau test mic! Tepuk dada, tanya Obama! (tepuk dada tidak digalakkan untuk wanita!)






Pose gedik selepas show PERKAHWINAN

Aksi sopan santun yang patut dilakukan di Taman Kanak-kanak



4 comments:

Aisyah Latib said...

hahaha!!! olah vokal pun tak tau ape bende?hahah!!! tertido tgok show depa? hahahah!!!tulah hidung tinggi konon..hahhahah!!!jatuh imej anak poli singa

NaZZy Hall said...

tlg jgn hina mereka... mereka sgt pndai olah suara di dpn boom mike... suatu teknik yg xprnah atau xakn digunakan oleh KTR kowt... hahahahaha

IkaN EmaS said...

Di kalangan artis2 berjaya pun takdenye nak olah vokal. Show teater kat panggung sekecik muzium shah alam pun tak dengar.. pe kes???

teuku kasawari said...

PENGUMUMAN KHAS: Part 3 takkan disambung kerana penulis malas nak tulis. hahaha... lagipun, malas dah nak bergossip2 ni sempena azam 2009 (poyo jer). in addition, bende yang nak diceritakan tu agak personal n kontroversi. biarlah yang dah tahu je tahu... biarlah secret k! cheers 4 this new year! tutup buku lama, buka PDA baru... :)