17 November, 2008

JALAN MATI

Salamz...

Sabtu lepas (15/11/2008) kawan kepada Kasawari secara unplanned nyer ajak Kasawari pergi menonton teater di KLPac. Tanpa banyak tanya, Kasawari just said yes and we went there. Masa dalam perjalanan, Kasawari mengagak mesti pementasan teater bahasa Inggeris kerana al-maklumlah KLPac terkenal dengan teater yang berunsurkan bahasa Inggeris. Biasala, Akak Faridah Merican kan tuan empunya tempat kan?


Sampai je di sana, Kasawari memang tergamam giler b**i once i looked at the place. Moden, sofistikated, cantik, tenang, unik dan macam-macam lagi la Kasawari bayangkan dalam otak. Bagi sesiapa yang pernah sampai di sana, pastinya paham dengan maksud Kasawari. Alangkah best nyer kalau Panggung Seni macam tu... Ops! By the way, setelah menjejakkan kaki di sana, kiteorang pergi la beli tiket. Pembelian tiket menggunakan method sumbangan melalui minimum RM 10. Dan yang agak surprise nyer, rupenyer pementasan pada malam itu adalah dalam bahasa Melayu! Dalam masa yang sama, Kasawari sempat ternampak beberapa individu yang sedang berlatih dialog dengan rakan masing-masing. Bagus kerana ada inisiatif pocket training sendiri. Cuma yang Kasawari pelik dan agak kurang selesa sedikit apabila no boundaries yang terlampau KLPac ni antara lelaki dan perempuan, meaning orang Melayu sendiri berlaga pipi dan berpelukan apabila greet each other. Rasa syukur kerana budaya KTR tidak 'seterlampau' itu. Golongan wanita yang merokok di sana sini bukanlah perkara aneh di sana.


Naskhah berjudul "JALAN MATI" adalah terjemahan daripada naskhah Perancis "NO EXIT" oleh Jean Paul Sarte dan diterjemahkan oleh Yusman Mokhtar. Cerita ini mengisahkan tiga 'individu' yang telah meninggal dunia dikurung di sebuah bilik di neraka sementara menunggu untuk dipindahkan ke bilik seksaan. Maksudnya, ketiga-tiga orang ini pernah buat jahat la masa hidup di bumi dahulu. Watak-watak terdiri daripada seorang lelaki yang telah mati ditembak sebanyak 12 das tembakan kerana anti-peperangan, seorang wanita yang pernah hidup tanpa perikemanusiaan dan juga merangkap seorang lesbian, seorang wanita kaya yang curang dengan suaminya dan watak seorang lelaki 'bell boy' di neraka. Mereka membincangkan bagaimana dan mengapa mereka boleh 'sampai' ke neraka dan mengimbau kembali apa yang telah mereka lakukan semasa hayat mereka.


Cara garapan pelakon-pelakon ni Kasawari boleh katakan agak baik, terutama watak lelaki yang kene tembak tu dan juga watak kak lesbian tu. Mereka berdua sangat menghayati watak dengan baik dan membuatkan penonton tidak bosan kerana bagi sesiapa yang tersasar sikit tengok cerita ini akan mulai tidak memahami apa yang akan berlaku seterusnya. Watak wanita kaya sebenarnya agak baik, tetapi pengucapan bahasa Melayunya terlalu 'slang' Inggeris. When i asked my fwen about her, my fwen cakap that girl memang TAK berapa nak tahu cakap Melayu walaupun dia adalah MALAY! hurmm...


Back to the play, dekorasi pentas menggambarkan sebuah bilik ala-ala bilik tahanan di neraka. Cukup simple dengan susunan kerusi bangku dan sofa serta berlantaikan kayu seperti rumah-rumah di kampung dan juga satu bingkai pintu untuk keluar masuk pelakon. Tempat pementasan seakan-akan berada di dalam studio. Kerusi-kerusi penonton disusun secara semi bulatan mengelilingi pentas. Dari segi lampu pulakz, tiada 'face light' digunakan sepenuhnya hingga adakalanya tak nampak wajah-wajah pelakon ketika beraksi. Yang Kasawari kagumi adalah pancaran lampu diletakkan di bawah lantai kayu tadi dan menghasilkan effect seperti berada betul-betul di kawasan neraka. Dari segi kostum adalah biasa-biasa saja dan make up pulak memang sesuai dengan cerita. Wajah para pelakon disapukan dengan something macam 'vaseline' supaya mereka sentiasa dilihat dalam keadaan panas dan berpeluh (maklumla kat neraka, wat do u expect?). Audio tidak banyak digunakan dan membuatkan pementasan agak 'sepi' dan apabila digunakan, audio terlalu perlahan.


Terdapat jugak adegan PANAS seperti adegan wanita lesbian itu cuba menggoda wanita kaya serta adegan lelaki yang ditembak itu melakukan 'romance' dengan wanita kaya itu dengan beraninya dan berjaya 'mengghairahkan' penonton. When i asked my fwen again, dia cakap memang in real life pemegang watak lelaki dan wanita kaya itu adalah sepasang couple. No wonder la! Erm... Agak terbuka jugak pendekatan dieorang ni. Sekali lagi, maklumla Faridah Merican punya tempat. Haha... Terfikir jugak kalau watak dua merpati ni diberikan kepada couple-couple di KTR jika KTR pentaskan naskhah ini. Huhu... Siapa nak? Angkat bulu hidung! :)


Overall, the play was quite good for me. Tidak sia-sia jugak follow my fwen there kerana this was antara pengalaman baru Kasawari dalam pendedahan teater. Teringin jugak nak mintak naskhah tu kat sana sebagai rujukan KTR. Anyway, show ini adalah sempena T4YP (Theater 4 Young People) SWEATSHOP 2008, maksudnya mengetengahkan karya-karya muda. Why not KTR should join for the next season kan? :)

Sedikit info about next English theater events:

1. CHITRA [19th-23rd Nov 08/8.30 p.m./Pentas 2 KLPac/RM25&RM10(students)]

2. BOTTOM TOP [27th-29th Nov 08/8.30 p.m./Pentas 2 KLPac/RM25&RM15(students)]

3. GEMUK GIRLS [4th-7th Dec 08/8.30 p.m./Pentas 2 KLPac/RM35&RM20(students)]

p/s: KTRianz, let's explore English theater lakz!

4 comments:

Anonymous said...

Terima kasih kerana datang menonton Jalan Mati. ^_^

I'm so happy that you like Faridah because i enjoyed playing her very much.

Sebenarnya, i am the one who has weak Malay ^_^. If you have facebook, cari la saya, Shirin Jauhari.

Take care and thank you for coming again ^_^.

teuku kasawari said...

hye Shirin... thanx for drop by our blog. it was juz my comment on every pelakon. so, no hurt feeling k! kalau x kira about ur slang, ure such an adorable actress too for me, seriously. the rest, u did a great job too. ur character byk humor. tat's a gud thing... love u guyz! keep it up ya, Shirin...

Sy@m Mesr@ said...

Ishhhh..redziz ni g sorang jgn kali nak g ajak la smua anak-anak rimba..tringin gak nk tgk KTR wat teater English..Teringin zaman skolah ipernah jd watak ***** huhuhuhu....

teuku kasawari said...

ala.. nak ajakla ni next time.. kan dah state next performances kt artikel tu...