27 January, 2010

Pementasan Teater Usang Di Panggung Seni



Assalamualaikum semua....

Sepanjang 4 tahun syam menjadi ahli KTR, dalam banyak-banyak produksi teater, persembahan teater hantu dipanggung seni boleh dikatakan yang paling banyak menguji stamina pelakon dan produksi. Memandangkan naskah Heru Kesawa ini bercirikan semi realis dan watak hantu banyak digunakan agak pening geng-geng produksi memikirkan teknik-teknik penataan terutama kostum dan tatarias. Namun hasil bimbingan dan tunjuk ajar Bung Kancil, saudara Yus, Pisang, haikal serta alumni yang lain (maaf sekiranya tidak disebutkan nama) maka pementasan selama 3 malam secara percuma ini berjaya dipentaskan dengan sambutan penonton yang amat menggalakkan.

Syam rasa ramai yang bersependapat dengan Syam sekiranya penat dan lelah sesebuah produksi itu berbaloi sekiranya penonton berpuas hati dengan show kita dan sanggup tunggu hingga curtain call untuk menantikan nama produksi diperkenalkan.

Yang seronoknya, apa yang penting dalam ilmu teater ini ialah kerjasama,prihatin dan paling penting ialah hubungan silaturahim antara ahli kelab akan kekal terjalin dan akrab. Manakan tidak, lepas latihan produksi akan menghabiskan masa di mamak, keluar sekali beli barang produksi bersama dan menyediakan set, kostum dan props bersama merrupakan satu yang tidak akan dapat dilupakan sampai bila-bila. Mungkin ada kesilapan dan keterlanjuran dalam sesebuah produksi. Namun akan bersatu masa pementasan.

Pada kali ini, KTR menampilkan sebuah cerita yang realis hasil karya Bung kancil sendiri iaitu Usang yang mengisahkan tentang kehidupan anak-anak terbiar dikawasan perumahan setinggan. Cerita ini juga ditambah dengan konflik dalam diri seorang kanak-kanak yang bernama Ari yang tersepit dalam penceraian ibu bapa mereka. Cerita ini juga menceritakan zaman kanak-kanak dan juga ada unsur-unsur flashback bagi menceritakan kesengsaraan ,keperitan hidup Ari dari kecil sehingga dewasa.

Untuk makluman, kali ini KTR menampilkan penampilan khas pelajar SK Jalan 3 Bangi dan juga beberapa pelakon tambahan kanak-kanak serta seorang aktivis teater, Fazlina Hisyamudin sebagai teraju utama untuk pementasan kali ini. Diharapkan muka-muka baru baik dari segi produksi dan pelakon dapat mementaskan produksi ini dengan jayanya. Butir-butir pmentasan adalah seperti berikut:

Tarikh : 6 Febuari 2010 (Sabtu)
Tempat : Panggung Seni UKM
Masa : 8.30 Malam
Masuk : PERCUMA
Dipentaskan oleh: Kelab Teater Rimba Artisukma UKM dengan kerjasama Kelab-kelab Teater Kolej UKM.
Anjuran : Pusat Kebudayaan Jabatan Pekhidmatan Pelajar

Makluman lanjut boleh menghubungi Syam (013-2273677) dan Ika (010-2135292) untuk pertanyaan.





SENARAI PELAKON DAN PRODUKSI TEATER USANG

SUTRADARA

EN MOHD DIANI BIN HJ KASIAN

PENGARAH

MIMI MAISARAH BINTI ZAINAL ADLAN

PELAKON UTAMA

1. MUHAMMAD FIRDAUS BIN MAT - ARI

2. MUHAMMAD IZZUDDIN BIN NASRUDDIN – MAIL

3. FAZLINA BINTI HISYAMUDIN – MAK

4. NURLIYANA BINTI R.AZMI – IBU

5. ZATUL NADIA BINTI MOHAMED – AIN KECIL

6. NURUL AISYAH BINTI SAADUN – AIN BESAR

7 MUHAMMAD KHAIRUL ANWAR BIN ROSLI – SHAM

8. SYED OMAR FAIZAL BIN SYED MOHD YUSOF – BAD

9. NURUL HAZIYAH BINTI SAMSUDIN – SONIA

10. SYED MOHAMAD FAHMI BIN SYED SHABTHAR - RIS

PELAKON TAMBAHAN

PARA PELAJAR SK JALAN 3 BANDAR BARU BANGI


PRODUKSI

PENGARAH PRODUKSI

1. NUR ATIQAH BINTI ARAZMI

PENGURUS PENTAS LAKON

1.MOHAMAD BADRUZZAMAN BIN MOHAMMAD NOR

PENGURUS PENTAS TEKNIKAL

1. ZULIATI BINTI JAIDI

2. NORALINA BINTTI ABDUL AZIZ

PENGARAH MUZIK

1. ANWAR BIN ZULKIFLI

TATA PENTAS

1. NORADZLAN SHAH BIN LARAHIM (KETUA)

2. SITI AISYAH BINTI SM SAMSUDIN

3. NURAISYAH BINTI ABD LATIB

4. MAHIRAH BINTI AHMAD HELMI

5. FATIN NABILAH BINTI TAJUL ARIFFIN

6. MOHD ASRI BIN DAUD

TATA RIAS

1. FADZLI NORHISYAM BIN MD RASHID (KETUA)

2. MUHAMMAD IQBAL BIN OTHMAN

3. MOHD FAIZ BIN JUMARI

TATA ALATAN

1 GARRET ANAK DAWUM (KETUA)

2. MOHD AZIRIN BIN BUJANG

3. MOHD NOOR ZAIDAN BIN MOHD ZAIN

TATA CAHAYA

1. HAILEY GOITOM (KETUA)

2. NORAINI BINTI MAHMUD MARZUKI

3.. NAZRIN BIN SAAD

TATA BUSANA

1. NOOR AZLEENA BINTI ABDUL KARIM (KETUA)

2. HASMAWIDDA BINTI RAMLI

3. MUHAMAD NAIM BIN ABD MALEK

TATA AUDIO

1. AZIR REZHA BIN NORIZAN (KETUA)

2. NAZRIN BIN SAAD













8 comments:

Ajiz Lopez said...

how i miss KTR...

Sy@m Mesr@ said...

apa-apapun thanks kepada U and alumni-alumni yang jenguk-jenguk kami time wat latihan harap-harap dapat datang time show

Aisyah Latib said...

SYAM NAPE NAME AKU ADE..AKU KAN TAK TOLONG MANE PON..HUHU...

Ajiz Lopez said...

insya-Allah kiteorg akan turun n tetap bagi sokongan. kasih syg terhadap KTR xkan tetap berkurangan.. cheh...

nurul aini said...

assalamualaikum syam... saya nurul, bekas ktr. dan di sekolah saya ada kelas teater. ramai budak2 yg minat. saya tahun ni ingat nak bawak diorg tengok show ktr. tapi baru dpt tahu pementasan usang ni hari ni. dah lambat. possible tak kalau beritahu di blog dlm seminggu lebih awal tarikh pementasan atau di facebook supaya dpt saya arrange transport nak bawak budak2 ni. tq

Marissa said...

uhuhu.. i know KTR boleh buat.. all the best untuk pementasan esok hari~~~

fazleena said...

thanks for everything guys. :)

saya gembira bekerja dgn anda semua.

ayeen:) said...

miss usang lah~