08 May, 2008

Bengkel

Assalamualaikum...

Hujung minggu ni, kalau tak ada yang namanya aral melintang, KTRianz akan menyertai Bengkel Teater yg dikendalikan oleh Bapak Marzuki Ali. Ini pun salah satu drp tradisi KTR sebab bengkel seperti ini dah diadakan semenjak awal penubuhan KTR lagi. Memang teramat2 lah tradisinya sampai yang mengajarnye pun dari dulu sampai skrg masih orang yg sama, walau pun dah dicadangakan supaya menjemput juga muka2 baru sbg tenaga pengajar tambahan. Tapi tak pelah, apa2 pun diharap semua akan mengambil peluang ini utk menambah ilmu pengetahuan ttg teater dan seni lakon serta yg paling penting olah tubuh (sesuatu yg agak mistik & tabu dlm KTR, sama spt larangan menegur benda2 pelik yg kelihatan di sekitar Panggung Seni).

Kepada yg akan menghadiri bengkel ini buat pertama kalinya, Sumpit nak bagi intro sikit pasal Bapak Marzuki Ali. Pertama kali jumpa, mungkin ada yg akan rasa Bapak ni agak garang orgnya. Tapi sebenarnya tidak. Cuma Bapak amat serius sewaktu latihan2 dijalankan. Bapak Marzuki & Bung Kancil, kalau di zaman pendekar2 dulu disebut seperguruan. Mereka berguru dgn guru yg sama iaitu Putu Wijaya di Indonesia. Jadi banyak daripada cara dan pendekatan Bapak agak sinonim dgn metod gurunya.

Bapak Marzuki sangat mementingkan aspek gerak & olah tubuh dalam bengkelnya & juga persembahan yg akan dipentaskan pada akhir setiap bengkel. Kepada yg belum biasa atau baru pertama kali mengikuti bengkel ini, mungkin akan rasa a bit tired and exhausted. Tapi, ini adalah peluang baik utk mempelajari aspek2 olah tubuh yg penting & perlu dlm pementasan, because the tool of an actor is his/her body. Jadi bila olah tubuh kita baik, lakonan akan lebih berkesan dan stamina akan lebih baik.

So, to those joining the Bengkel, have a good time, no matter how tiring it gets. It's a great experience, trust me.

No comments: